ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

GUVERNUL ROMANIEI
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU
PROTECTIA CONSUMATORULUI

Telefonul consumatorilor
0219551

Comisarii ANPC au aplicat amenzi in valoare de 2.285.600 lei pentru abateri constatate la comercializarea si etichetarea produselor alimentare specifice sarbatorilor de iarna

29-01-2019
In perioada 26.11 – 21.12.2018,  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat actiuni de control, in toate judetele tarii si in Municipiul Bucuresti, care au vizat calitatea, modul de etichetare si comercializare a produselor alimentare specifice sarbatorilor de iarna.
Au fost controlati 1.381 operatori economici, constatandu-se abateri la 872 (~ 63,1%) dintre acestia.
A fost verificata o cantitate de cca. 155.183 kg produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, constatandu-se ca cca. 21.301 kg (13,73%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

Masuri dispuse ca urmare deficientelor constatate:
  • oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 1.949 kg produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, in valoare de 29.115 lei, produse improprii consumului uman;
  • oprirea temporara de la comercializare a cca 12.196 kg produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, in valoare de 414.775 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate;
  • aplicarea de 1084 sanctiuni contraventionale dintre care 616 avertismente si 468 amenzi contraventionale in valoare de 2.285.600 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
 
In cursul actiunilor de control s-au constatat o serie de abateri dintre care mentionam:
 
Calitatea produselor
Comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare
- judetul Arad: Carne preambalata cu modificari organoleptice cauzate de depozitarea necorespunzatoare,
- judetul Hunedoara: produsele piept de pui dezosat congelat, spate de rata congelata, pulpe inferioare congelate prezentau arsuri profunde de la congelare;
- judetul Buzau: s-a constatat existenta unor produse de patiserie partial inghetate din cauza depozitarii necorespunzatoare;
- judetul Calarasi: se comercializau citrice modificate organoleptic, respectiv cu modificari de aspect, consistenta, urme de mucegai; mate de porc, bumbar, produse de patiserie modificate organoleptic din cauza nerespectarii conditiilor de pastrare-depozitare-expunere la comercializare; urechi de porc mazguite, acestea fiind expuse la comercializare in conditii care nu respectau conditiile de pastrare –depozitare;
- judetul Bihor: s-au gasit la comercializare bomboane din ciocolata cu lichior avand modificari organoleptice, urme albicioase, continutul de lichid scurs;
- judetul Bacau: se comercializa ficat de porc congelat cu aspect si culoare modificate;
- judetul Neamt: se comercializa produsul margarina vegetala pentru foietaj ce prezenta consistenta foarte moale, ca urmare a nerespectarii temperaturii de depozitare recomandata de producator, intre 4-18 ºC, fiind depozitata la 24,3ºC;
- judetul Galati: s-au gasit expuse la comercializare Figurine ciocolata, produse sparte in ambalajul de hartie/aluminiu, carne de pasare cu modificari organoleptice si/sau cu arsuri de congelare.
In  82 % din judete se comercializau produse alimentare in afara datei durabilitatii minimale stabilite de  producatori in judetele Galati, Vrancea, Mures, Gorj, Mehedinti, Dambovita, Neamt, Vaslui, Bistrita-Nasaud, Salaj, Bacau, Bihor, Teleorman, Calarasi, Maramures, Arges, Satu Mare, Olt, Constanta, Buzau, Tulcea, Braila, Covasna, Arad, Timis, Alba, Olt, Prahova si in Municipiul Bucuresti.
Starea ambalajelor
- judetul Arges: se comercializa carne de pui ambalata care prezenta eticheta deteriorata, denumirea si data durabilitatii minimale nemaifiind lizibile.
- judetul Prahova: s-a constatat ca produsul “Oase Garf” avea eticheta rupta, astfel nu se putea verifica data durabilitatii minimale;
- judetul Cluj: produsul “pulpe superioare curcan la caserola” prezenta ambalajul deteriorat, iar carnea de pasare congelata prezenta ambalajul deteriorat, produsul prezenta arsuri de congelare.
- judetul Bacau: se comercializa produsul “pui hranit 100% cu cereale”, care prezenta ambalaje deteriorate, rupte in unele zone, fara a se mai asigura integritatea produsului.
Produsele alimentare comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit
Lipsa totala, partiala sau incorecta a elementelor de identificare–caracterizare s-a constatat in judetele: Arad, Hunedoara, Timis, Galati, Covasna, Sibiu, Harghita, Calarasi, Prahova, Neamt, Constanta, Alba, Mehedinti, Teleorman si in Municipiul Bucuresti.
Informatii incomplete - S-au gasit la comercializare produse care nu ofereau consumatorilor informatii complete sau care contineau informatii care puteau induce in eroare consumatorii in judetele: Braila, Sibiu, Mures, Covasna, Gorj, Olt, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Teleorman, Bihor, Bistrita-Nasaud, Iasi, Neamt, Vaslui si in Municipiul Bucuresti.
Inscrierea incompleta a aditivilor prin neindicarea denumirii categoriei aditivului, numelui specific si/sau a codului numeric CE s-a constatat in judetele: Valcea, Cluj, Iasi, Mehedinti si Vaslui.
Comercializarea produselor cu elementele de identificare-caracterizare netraduse in limba romana s-a constatat in judetele: Arad, Hunedoara, Galati, Buzau, Tulcea, Covasna, Sibiu, Satu Mare, Harghita, Mehedinti, Teleorman, Maramures, Bihor, Iasi, Vaslui, Dolj, Valcea, Cluj si Municipiul Bucuresti.
Lipsa sau inscrierea incompleta a etichetarii nutritionale s-a constatat in judetele: Galati, Bihor, Salaj, Neamt, Cluj, Vaslui.
Etichetare nutritionala incompleta s-a constatat in judetele: Covasna, Brasov si Teleorman.
Lipsa informarii consumatorilor cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen s-a constatat in judetele: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Galati, Tulcea, Mures, Alba, Harghita, Gorj, Mehedinti, Arges, Calarasi, Prahova, Bihor, Teleorman, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj, Iasi, Bacau, Neamt, Vaslui, Valcea, Sibiu si Ialomita.
Neinscrierea cantitatii ingredientelor care apar in denumirea sub care se vinde produsul s-a constatat in judetele: Mehedinti, Valcea, Vaslui si Cluj.
Abateri privind inscrierea cantitatii nete s-au constatat in judetele: Prahova, Teleorman, Bacau, Arges si Mehedinti.
Abateri privind indicarea datei durabilitatii minimale s-a constatat in judetele: Ialomita, Mehedinti si Bistrita-Nasaud.
Neinscrierea vizibila si lizibila a informatiilor obligatorii s-a constatat in judetele: Alba si Teleorman.
Informatii care puteau induce in eroare consumatorii au fost constatate la mai multi operatori din Bucuresti ( se preparau si se comercializau  diferite produse de patiserie in a caror denumire inscriptionata pe eticheta de pret se mentiona cascaval si, respectiv, mozzarela, desi in procesul de preparare se utiliza preparat alimentar pe baza de grasimi vegetale si proteina din lapte; se comercializau  sub denumirea incorecta de croissant cu ciocolata si  gogosi cu ciocolata,  produse la prepararea carora  se utiliza crema de cacao, iar denumirea corecta a acestora era croissant cu crema de cacao si respectiv  gogosi cu crema de cacao).
Nerespectarea conditiilor de depozitare a fost constatata in judetele: Arad, Buzau, Mures, Calarasi, Olt, Prahova, Bihor, Neamt, Ilfov si Dambovita.
Abateri privind afisarea pretului
Afisarea pretului intr-un mod greu vizibil si de citit, intr-o forma echivoca a fost constatata in judetele: Arad, Hunedoara, Timis, Vrancea, Dambovita, Teleorman, Maramures, Bihor, Neamt, Mehedinti si Ilfov.
Lipsa afisarii preturilor (pret de vanzare si pret pe unitatea de masura) s-a constatat in judetele: Vaslui, Prahova, Satu Mare, Bacau, Constanta, Buzau, Tulcea, Braila, Covasna, Olt, Gorj, Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Bihor, Iasi, Neamt, Vaslui si Alba.
Abateri privind modul de desfasurare a promotiilor (lipsa informarii cu privire la perioada in care se desfasoara promotiile, precum si a produselor aflate la oferta/promotie, promotii a caror valabilitate era expirata la data controlului, nu se specifica faptul ca oferta este valabila numai in limita stocului disponibil, se comercializau pachete promotionale fara a avea la raft produsul singular pentru comparatia veridicitatii promotiei, nu se preciza pret vechi, respectiv pret nou redus) au fost constatate in judetele: Galati, Constanta, Covasna, Mures, Sibiu, Gorj, Calarasi, Giurgiu, Prahova, Bacau, Piatra Neamt si in Municipiul Bucuresti.
Alte abateri
Lipsa afisarii denumirii firmei si/sau a codului unic de inregistrare fiscal, in judetele: Olt, Mehedinti, Gorj, Giurgiu, Vaslui, Hunedoara si Dolj.
Lipsa afisare certificat de inregistrare la registrul comertului, in judetul Sibiu.
Neafisarea certificatului unic de inregistrare la Registrul Comertului, in judetele: Bihor, Bistrita-Nasaud si Ilfov.
Lipsa afisarii denumirii unitatii si/sau a orarului de functionare, in judetele: Arad, Caras-Severin, Vaslui, Salaj, Baia Mare, Bihor si Gorj.
Utilizarea de mijloace de masura si control, neomologate, neverificate metrologic sau cu verificarea expirata, in judetele: Caras-Severin, Covasna, Dolj, Olt, Calarasi, Gorj, Giurgiu, Prahova si Vaslui.
Lipsa documente de provenienta, in judetele: Mehedinti si Neamt.
Lipsa registrului unic de control, in judetele: Mehedinti, Giurgiu si Iasi.
Lipsa autorizatii, in judetele: Hunedoara, Covasna, Brasov, Iasi si Vaslui.
 
Biroul de presa
29.01.2019